Ψηφιακή Μαστογραφία

Τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας

Το διαγνωστικό κέντρο Medisalus διαθέτει τον υπερσύγχρονο Ψηφιακό Μαστογράφο SELENIA (Dimensions) με 3D tomosynthesis, κατασκευής του Αμερικανικού οίκου HOLOGIG. Το κέντρο μας είναι συμβεβλημένο με όλα τα ταμεία και με τον ΕΟΠΥΥ, επομένως για όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται, ο ασθενής χρεώνεται μόνο τη συμμετοχή του για κάθε εξέταση.

Τι είναι η Ψηφιακή Μαστογραφία;

Η Ψηφιακή Μαστογραφία πλήρους πεδίου, γνωστή και ως «Ψηφιακή Μαστογραφία», είναι ένα σύστημα απεικόνισης, το οποίο χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής δόσης για το μαστό. Το film αντικαθίσταται από ανιχνευτές στέρεας κατάστασης που μετατρέπουν τις ακτίνες Χ σε ηλεκτρικά σήματα. Τα ηλεκτρικά αυτά σήματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων του μαστού σε ψηφιακή μορφή που μπορούμε να δούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή, δίνοντάς μας καλύτερη ανάλυση του μαστού. Η Ψηφιακή Μαστογραφία διαφέρει από την συμβατική, διότι οι ακτινολόγοι μπορούν να χειριστούν τις εικόνες κατά τέτοιο τρόπο που διευκολύνει την εστίαση και την αξιολόγηση των τομέων που τους δημιουργεί προβληματισμό ή υπάρχει πιθανή παθολογία σε συγκεκριμένο τομέα του μαστού.

Τι είναι η Tomosynthesis (3D  μαστογραφία);

Η Τομοσύνθεση ή «3D μαστογραφία» είναι νέου τύπου ψηφιακής μαστογραφίας, η οποία δημιουργεί 2D και 3D εικόνες των μαστών. Αυτό το διαγνωστικό εργαλείο βελτιώνει την δυνατότητα της μαστογραφίας να ανιχνεύει αρχόμενες κακοήθειες των μαστών σε αρχικό στάδιο και να μειώνει  τον αριθμό γυναικών οι οποίες «καλούνται πίσω» για επιπλέον εξετάσεις, λόγω ευρημάτων τα οποία δεν είναι κακοήθειες.

Κατά την διάρκεια της 3D εξέτασης, ο βραχίονας του μηχανήματος σαρώνει τον μαστό λαμβάνοντας πολλαπλές εικόνες χαμηλής δόσης ακτινοβολίας λόγω του ψηφιακού ανιχνευτή εικόνας από άμορφο σελήνιο, μετατρέποντας παράλληλα τις ακτίνες Χ σε ψηφιακό σήμα μετά ένας υπολογιστής ανασυνθέτει τις εικόνες σε 2D και 3D.

Ποια είναι τα οφέλη της τομοσύνθεσης;

Με την 2D ψηφιακή μαστογραφία, ο ακτινολόγος βλέπει τους ιστούς του μαστού να επικαλύπτονται και να φαίνονται σαν μια επίπεδη εικόνα. Αυτή η επικάλυψη του μαστικού ιστού μπορεί μερικές φορές να κάνει τις κακοήθειες  δύσκολα ανιχνεύσιμες. Επίσης, η επικάλυψη μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει περιοχές που εμφανίζουν κάποια ανωμαλία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρήζουν περαιτέρω ελέγχου με πρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κακοήθεια (τα λεγόμενα ψευδώς θετικά).   

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η «3D» μαστογραφία αυξάνει την ανίχνευση της κακοήθειας  του μαστού κατά περίπου 25% και μειώνει τον αριθμό των λανθασμένων θετικών διαγνώσεων κατά περίπου 15%.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια 2D ψηφιακή μαστογραφία και μια 3D ψηφιακή μαστογραφία (τομοσύνθεση);

Μια 2D ψηφιακή μαστογραφία γίνεται σε γυναίκες που κάνουν για πρώτη φορά μαστογραφία χωρίς να έχουν κάποιο σύμπτωμα ή κάνουν τον προληπτικό τους έλεγχο. Μια 3D ψηφιακή μαστογραφία γίνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν «κληθεί πίσω» από 2D ψηφιακή μαστογραφία ή έχουν κάποιο κλινικό σύμπτωμα του μαστού, όπως μια μάζα και χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Γιατί είναι σημαντική η συμπίεση στη μαστογραφία;

  • Μειώνει τη δόση ακτινοβολίας
  • Διαχωρίζει τον αδενικό ιστό
  • Μειώνει την υπέρθεση του ιστού
  • Βελτιώνει την ανάλυση ή τη σαφήνεια της εικόνας
  • Αυξάνει την αντίθεση για να απεικονιστούν οι λεπτές διαφορές του μαστικού ιστού
  • Μειώνει την σκεδαζόμενη ακτινοβολία

 

Πότε πρέπει να γίνεται η 1η μαστογραφία και πόσο συχνά την επαναλαμβάνουμε;

Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η μαστογραφία πραγματοποιείται προληπτικά, ετησίως, σε γυναίκες 40 ετών και άνω που δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα, ως μέθοδος ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με καρκίνο του μαστού (μητέρα, αδερφή, γιαγιά) σε πολλές χώρες του κόσμου ο έλεγχος με μαστογραφία συνιστάται να ξεκινά μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενή αν αυτό αντιστοιχεί σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Επίσης, η μαστογραφία πραγματοποιείται σε γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με το μαστό όπως άλγος, εκκρίσεις από τη θηλή ή παρουσία ψηλαφητού μορφώματος του μαστού που έχει βρεθεί από τη ίδια τη γυναίκα ή το γιατρό της. Η μαστογραφία είναι σε θέση να αναδείξει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με υψηλή ακρίβεια την παρουσία ή απουσία παθολογίας όπως την πιθανότητα καλόηθων και κακόηθων όγκων αλλά και φλεγμονών που σχετίζονται με το μαστό.

Πότε πραγματοποιείται μια μαστογραφία;

Η μαστογραφία όπως και η ψηλάφηση σε γυναίκες με έμμηνο ρήση πρέπει να γίνεται μεταξύ 8ης και 12ης μέρας του κύκλου, που οι μαστοί δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι. Στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση δεν τίθεται κάποιος περιορισμός.

Ποιος μπορεί να κάνει μια 3D μαστογραφία;

Έχει εγκριθεί για όλες τις γυναίκες που θα υποβάλλονταν σε μια τυπική μαστογραφία.

Η 3D μαστογραφία έχει υψηλότερη δόση ακτινοβολίας;

Η συνολική δόση ακτινοβολίας 2D και 3D είναι πολύ παρόμοια με αυτή των τυπικών 2D ψηφιακών μαστογραφιών.

Συνεργασίες με ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Medisalus ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Διεύθυνση:
Τατοΐου 112, 146 71 Ν. Ερυθραία
Τηλέφωνα:
210 8071915
210 8000310
Fax:
210 8000311
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ