Medisalus: Ιδιωτικό Πολυϊατρείο

Διαβήτης Κύησης
author

Διαβήτης Κύησης

Μικροβιολογικό Τμήμα

 
 
 
 
 
 
 
 
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ως διαβήτης της κύησης ορίζεται οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης που διαγιγνώσκεται ή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως μετά την 24η εβδομάδα, στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες  αυτές δυσκολεύουν τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα (προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη). Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, στις γυναίκες που εμφανίζουν τελικά διαβήτη κύησης, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

 

Ποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης;

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Ηλικία άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων
  • Φυλή (Λατίνοι, Αφροαμερικάνοι)
  • Παχύσαρκη ή υπέρβαρη γυναίκα προ κύησης
  • Υπερβολική αύξηση βάρους της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Ιστορικό εμφάνισης διαβήτη σε προηγούμενης κύηση. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
  • Ιστορικό προ-διαβήτη/ αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 kg
  • Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης

 

Είναι επικίνδυνος ο διαβήτης κύησης;

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στο έμβρυο είναι:

  • Μεγάλη αύξηση του βάρους του νεογνού. Επειδή η γλυκόζη περνά ελεύθερα τον πλακούντα αλλά όχι και η ινσουλίνη της μητέρας, το έμβρυο αναγκάζεται να αυξήσει την δική του παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό οδηγεί στην αύξηση του βάρους του και στην εναπόθεση λίπους στο έμβρυο.
  • Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται επιλεκτική καισαρική τομή.
  • Λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας του νεογνού μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εμφάνιση ίκτερου, συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας, καρδιομυοπάθεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο καθώς επίσης και πολυκυτταραιμία με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα νεογνικού θανάτου.
  • Αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία καθώς και πιθανότητα για ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο ζωή.

 

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις για τη μητέρα είναι:

  • Δυστοκία (δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού
  • Πρόωρος τοκετός
  • Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης)
  • Αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία

 

Νέα κριτήρια διάγνωσης

Η διερεύνηση του πιθανού διαβήτη κύησης έχει δύο διακριτές φάσεις:

Α) Έλεγχος στην πρώτη μαιευτική επίσκεψη με στόχο την ανεύρεση γυναικών με προϋπάρχοντα διαβήτη που δεν έχουν διαγνωσθεί καθώς και αυτών με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Β) Έλεγχος μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας. Εάν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό στην πρώτη φάση, γίνεται επανέλεγχος μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης με καμπύλη σακχάρου σε όλες τις εγκύους.

 

Πως αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης Κύησης;                         

Α) Διατροφή: H ισορροπημένη διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων είναι το πιο σημαντικό βήμα. Η επιτρεπόμενη κατανάλωση θερμίδων εξαρτάται από το βάρος της εγκύου προ κύησης, την εβδομάδα κύησης και τον αριθμό των εμβρύων.

Β) Άσκηση: Η τακτική άσκηση ενδείκνυται στην κύηση αν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η άσκηση βοηθάει να ελαττωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, να βελτιωθεί η υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα και να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του βάρους.

Γ) Έλεγχος Σακχάρου: Ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου (τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα) είναι απαραίτητος για να εκτιμήσουμε αν η θεραπευτική αγωγή είναι αποτελεσματική, χωρίς υπερβολική στέρηση. Το σάκχαρο πρέπει να ελέγχεται κάθε πρωί, πριν το φαγητό, και μια ώρα μετά από κάθε μεγάλο γεύμα.

Τα επίπεδα του σακχάρου πρέπει να είναι:

- Το πρωί πριν το πρωινό: <95 mg/dl

- Μια ώρα μετά τα γεύματα: <130 mg/dl

Δ) Έλεγχος Κετόνης: Απαραίτητος είναι επίσης και ο έλεγχος για την ύπαρξη κετόνης στα ούρα μετά την έναρξη της διατροφής. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα συνεπώς εάν η στέρηση των υδατανθράκων είναι υπερβολική τότε αρχίζουν να παράγονται κετόνες από την καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η έγκυος όσο και το έμβρυο, στερούνται και η πρόσληψη των υδατανθράκων πρέπει να αυξηθεί. Αν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις τιμές του σακχάρου στο επιθυμητά πλαίσια μόνο με τη διατροφή και την άσκηση, χρησιμοποιούμε ινσουλίνη.

Ε) Συχνή επαφή με τον ενδοκρινολόγο και μαιευτική παρακολούθηση

 

Χρήση Ινσουλίνης για την θεραπεία του Διαβήτη Κύησης

Μερικές φορές τα επίπεδα του σακχάρου παραμένουν αυξημένα παρόλη τη διατροφή και άσκηση. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η έγκυος θα χρειαστεί ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου, σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση.

 

Μετά τον Τοκετό

Παρακολουθούμε τα σάκχαρα για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό με ελεύθερη δίαιτα. Αν είναι φυσιολογικά, σταματά ο καθημερινός έλεγχος σακχάρου και η διαβητική διατροφή.

6 με 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό πρέπει να επαναλαμβάνεται η καμπύλη σακχάρου για να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραμένει κάποια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αν η καμπύλη σακχάρου είναι φυσιολογική τότε πρέπει να γίνεται έλεγχος του σακχάρου νηστείας (ή/και καμπύλη σακχάρου σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο) στους 6 μήνες και κάθε χρόνο μετά, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα χρόνια.

Οι γυναίκες που:

  • χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά την διάρκεια της κύησης ή
  • διαγνώσθηκαν με διαβήτη κύησης πριν τις 25 εβδομάδες ή
  • είχαν διαβήτη κύησης και σε δεύτερη κύηση

έχουν έως και 50% πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 στα πρώτα 5 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους κατά 5 κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

 

Previous Article Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Next Article 19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
Print
9149 Rate this article:
4.4
Please login or register to post comments.

Συνεργασίες με ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Medisalus ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Διεύθυνση:
Τατοΐου 112, 146 71 Ν. Ερυθραία
Τηλέφωνα:
210 8071915
210 8000310
Fax:
210 8000311
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ